sisal

Boetgaren: welk draad, garen of touw te gebruiken?

Verschillende soorten touw of draad zijn geschikt als boetgaren of breidraad. Deze soorten zijn onder te brengen aan de hand van hun vezels: natuur en kunststofvezels. Een draad kan bestaan uit gesponnen vezels van bijv. katoen (natuurlijk) of polypropyleen (kunststof). Wanneer er verschillende van deze draden worden ineengedraaid (twijnen) ontstaat er een geslagen touw. Een ander manier om deze draden tot een touw te maken is vlechten. Vlechten wordt vooral gebruikt bij mooi en duur touwwerk omdat de constructie erg nauwkeurig komt kijken.

Zowel enkel, geslagen als gevlochten touw valt te gebruiken als boetgaren. Let bij de aanschaf vooral op de volgende eigenschappen:

 • Drijfvermogen
 • Duurzaamheid
 • Hanteerbaarheid
 • Knoopsoepelheid
 • Knoopvastheid
 • UV-bestendigheid

Boetgaren, breigaren, netgaren, boetdraad en breidraad

Tegenwoordig zijn veel natuurvezels vervangen door kunststofvezels om hun duurzaamheid en bestendigheid tegen rot. Anderzijds zijn verschillende natuurvezels makkelijk te knopen en hebben een hoge decoratieve waarde.

Natuurvezels

Deze vezels zijn te verdelen in harde en zachte vezels. Harde vezels zijn onder andere manilla en sisal. Zachte vezels zijn katoen, hennep en jute. De eigenschap dat natuurvezel snel vergaat is ecologisch een voordeel tegenover kunststofvezels.

 • Manilla wordt gemaakt van vezels uit een bananenplant. De kleur is bruin en voelt ruw aan.  Om de levensduur te verlengen worden de draden geolied waardoor het niet geschikt is om te gebruiken voor dieren. Manilla zinkt en is erg gevoelig voor rot wanneer niet droog opgeslagen.
 • Katoen is een zachte vezel en is erg gevoelig voor slijtage. Het heeft een witte kleur en voelt erg zacht aan. Katoen rekt en daarom niet geschikt voor bijv. hijswerk. Bij blootstelling aan de zon worden de vezels hard.
 • Sisal komt van de agave plant. Met een natuurlijk witte kleur wordt het veel gebruikt als basis materiaal voor decoratie. Omdat er bij de productie geen toevoegingen gebruikt worden is het een veilig materiaal rond dieren. Touw gemaakt van agave vezels is redelijk goed bestand tegen vocht.
 • Hennep wordt gewonnen van de Cannabis savita. Deze zachte vezel heeft een licht bruine kleur. Hennep geldt als de sterkste vezel onder de natuurlijke soorten. Hennep touw is bestand tegen direct zonlicht en heeft een hoge duurzaamheid.
 • Jute is een lange, glanzende vezel van de Corchorus. Jute is te verkrijgen in verschillende kleuren van gebroken wit tot bruin. Het is een goedkope maar handzame vezel die erg gevoelig is voor slijtage. Als natuurproduct wordt jute vooral gebruikt waar het van belang is dat de vezel snel vergaat.

Kunststofvezels

Deze vezels zijn te verkrijgen in een groot kleurenpalet en hebben een aantal voordelen tegenover natuurlijke vezels zo zijn kunststofvezels sterker, hebben een hoge elasticiteit en vergen weinig onderhoud. De meeste kunststofvezels vergaan niet of slecht.

 • Polypropyleen wordt onder andere gebruikt om folie te produceren. Deze folie wordt vervolgens versneden tot strengen/vezels. Touw gemaakt van deze vezels blijft drijven en is veel gebruikt in natte omstandigheden. Het is verkrijgbaar in stugge en zachte varianten en wordt vaak als vervanging voor manilla gebruikt.
 • Polyetheen geeft een sterke, gladde vezel die drijft op water. De vezels hebben een goede schuurbestendigheid en zijn slijtvast. Het knopen met Polyetheen gaat moeilijk door zijn rek en de gladde monofilament garens.
 • Polyamide (bekende handelsnaam Nylon) is te verkrijgen als monofilament (enkele vezel) of als geslagen/gevlochten touw. Het verliest zijn rek en wordt broos onder direct zonlicht. Nylon is veelal gebruikt als vervanger van katoen. 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *