Houtsnijden van keukengerei, welk hout?

Om te starten met houtsnijden is scherp gereedschap plus wat hout voldoende. Maar hoe kies je voor een specifiek stuk hout? De eigenschappen van een stuk hout beslissen in hoge mate het succes van een project. Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandig om te beginnen met een basis kennis van de houtsoorten die “lokaal” beschikbaar zijn.

Beginnen met houtsnijden, welk hout?

Verschillende plaatsen waar je een geschikt stuk hout kunt vinden zijn de tuin, “doe-het-zelf” of bij de gespecialiseerde houthandelaren. In de tuin en “doe-het-zelf” vind je vaak inheemse soorten als Wilg, Beuk, Berk en Eik of exoten als Den of Douglas. In de speciaal zaak als Sutacelot of de Arnhemse fijnhouthandel is de lijst te groot om op te noemen.

Deze post laat de voor- en nadelen zien van “vers gezaagd” Berk, Beuk, Populier en Wilgen hout. Deze soorten zijn makkelijk te vinden als snoeiafval of stormschade en hebben een mooie afwerking.

Vergeet niet

 • Wegnemen van hout uit het bos/park is stropen! (Wetboek van Strafrecht).
 • Controleer hout altijd op toxiciteit! (Info te vinden op de volgende Link)

Berk (Betula)

BerkAls pionierssoort is Berk vaak beschikbaar als snoeihout (snelle groei/korte levensduur) en met sierlijke hangende en opgaande takken is een geschikte tak vinden niet moeilijk. De Ruwe berk (Zilverberk) heeft in Scandinavische landen de bijnaam “Witte vrouwe met de groene sluier” en is vaak eerste keus voor het snijden van lepels (het koude klimaat zorgt voor een trage groei waardoor de groeiringen fijner worden). Met een vocht percentage dat rond de 75% kan liggen is vers gesneden berk makkelijk te verwerken.

Eigenschappen Berk

 • Fijne structuur
 • Goed te bewerken
 • Licht gekleurd
 • Lage duurzaamheid

Voorbeelden van houtsnijwerk Berk: Lepel van Zilverberk & Standbeeld(je) van een lepel

Beuk (Fagus sylvatica)

BeukVeelvuldig gebruikt (Europees) hout voor meubelen, speelgoed en parket omdat het nauwelijks splintert. Oud hout is vaak verkleurd of aangetast door schimmels wat een bijzondere tekening geeft aan het hout. Hoewel beuk hard kan zijn om te snijden is het niet duurzaam in combinatie met vocht. Beuk is minder vaak beschikbaar dan bijv. Wilg en Berk maar er is genoeg te vinden als snoeiafval rond parken en Beukenlanen.

Eigenschappen Beuk

 • Hard om te snijden
 • Creme-wit van kleur
 • Splintert amper

Voorbeelden van houtsnijwerk Beuk: Sierlepel van Beuk & Fagus Sylvatica zoutschaaltje.

Populier (Populus)

populierMet een rechte stam en weinig knoesten wordt de Populier vaak gebruikt door beeldhouwers. Het nadeel is wel dat het hout erg gevoelig is voor scheuren door groeispanningen (trekhout). Vers hout is wit tot geel-wit en heeft een duidelijke tekening (deze verbleekt tijdens het drogen). Omdat populieren vaak problemen geven met hun oppervlakkige wortelgroei is het regelmatig te vinden als snoeihout.

Eigenschappen Populier

 • Weinig knoesten
 • Scheur gevoelig
 • Makkelijk te snijden

Wilg (Salix) houtsnijden

WilgIn Nederland is de Wilg één van de meest voorkomende boomsoorten en met veel verschillende soorten is het een houtsoort dat veelvuldig gebruikt wordt voor houtsnijden. Wilgentenen van de Schietwilg (Salix alba) zijn met een hoog vochtigheidspercentage goed te snijden maar door de lange vezels is afwerken soms een uitdaging. De kleur van het hout is zeer licht en er is weinig tot geen patroon in het hout terug te vinden.

Eigenschappen Wilg

 • Veelvoorkomend
 • Makkelijk te snijden
 • Zeer licht gekleurd
 • Lage duurzaamheid

Voorbeelden van houtsnijwerk Wilg: DIY pollepel gevonden langs de weg & Kommetje van Wilg.

Binnenkort meer informatie over verschillende hout soorten.

2 thoughts on “Houtsnijden van keukengerei, welk hout?

 1. houtbewerking

  Bedankt voor je artikel! Zeker het bespreken van de boomsoorten was nieuwe informatie voor mij. Ik werk zelf veel met hout en knutsel zelf aardig wat projecten in elkaar. Bedankt van deze doe-het-zelver 😉

  Reply
  1. Maarten-Jan Post author

   Hopelijk kan je bovenstaande verwerken in nieuwe projecten :) . Zelf zit ik nog midden in het proces van het leren herkennen van de houtsoorten en hun eigenschappen. Mooie bijkomstigheid is dat ik echt kan genieten van de zoektocht naar het perfecte stukje hout voor een nieuw project!

   Wens je heel veel succes met de toekomstige projecten!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *