beef jerky recept

Trekking & outdoor voedsel: Beef Jerky

Beef jerky is een uitvinding van Zuid-Amerikaanse indianen. Deze drogen delen van hun (lama) vlees om het te conserveren voor lange reizen of barre tijden. Hoewel Jerky tegenwoordig een gewilde snack is achter de tv blijft het een een aangewezen snack tijdens een wandeling of andere outdoor activiteiten (jerky is calorie-arm en bevat veel eiwitten). Jerky kan onder normale omstandigheden 3 tot 6 maanden bewaard worden.

Voor het maken van beef jerky zijn talloze recepten. Maar het kan een stuk makkelijker!

Recept beef jerky: peper en zout & vleeskruiden.

Gebruik mager rundvlees (een vetlaag maakt het vlees moeilijk te drogen). Een mooi stuk biefstuk is perfect voor het drogen van vet en calorie-arm beef jerky.

beef jerky home made

Beef Jerky home made

Om mooie repen te kunnen snijden gebruik je een vlijmscherp mes en leg je het vlees een aantal uur in de vriezer. Neem een stuk vershoudfolie en wikkel dit om het het vlees. Zorg dat het vlees plat en zo recht mogelijk in de vriezer gaat. Controleer af en toe of het vlees “hard” genoeg is om mooie rechte repen te kunnen snijden (laat het niet volledig bevriezen!). 

beef jerky repen gesneden

Beef Jerky repen gesneden

Snij repen van 3 tot 5 mm en leg deze op bijv. een stuk zilverfolie voor het kruiden.

Kruid de repen met peper en zout of vleeskruiden. Wees niet te zuinig met de kruiden!

De beste manier om de repen te drogen is door ze op te hangen. Hang ze op een ovenrek of aan een tandenstoker wanneer je rechte repen wenst.

beef jerky in de oven

Beef Jerky in de oven

Zet de oven op zijn laagste stand en plaats een houten lepel tussen de deur (indien mogelijk). Hoelang de repen moeten drogen is afhankelijk van het vet gehalte en dikte van de repen. Het drogen is klaar als de repen donkerbruin tot zwart zijn gekleurd en breken wanneer je een stukje afscheurt. (richttijd is tussen de 4 en 10 uur!).

Laat de repen afkoelen en bewaar deze op een donkere/droge plek!

Geniet van je beef jerky!

This slideshow requires JavaScript.

One thought on “Trekking & outdoor voedsel: Beef Jerky

  1. Nabeel

    They call it Biltong in Southern Africa…best snacks I ever had on my trip to Eastern and Southern Africa and they use all the game meet there which is pretty awesome including ostrich, kudu, springbok, buffalo etc :)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *