vijf lussen vingerlusvlecht

Vierkante vingerlusvlecht – 5 lussen

Een strakke en mooie vlecht met eindeloos veel variaties en uitbreidingen met een verschillende moeilijkheidsgraad. De onderstaande stappen zijn de perfecte manier om te beginnen met vingerlusvlechten!

Voor deze tutorial is ongeveer zes meter draad nodig. Vijf meter voor de vlecht en één meter voor het verankeren aan bijv. een stoel of deurklink.

Voorbereiding

 • Knip 5 stukken draad, van ieder ±100 cm. Het is belangrijk dat ze allemaal de zelfde lengte hebben. Speel met verschillende kleuren voor verschillende kleur patronen.
 • Leg de draden samen en vouw deze dubbel, knoop de uiteinde samen met een halve knoop.
 • Veranker de lussen bij de halve knoop aan een stoel of deurklink.
 • Leg nu over uw linker wijs, middel en ringvinger een lus en herhaal dit aan de rechter wijs en middelvinger.
 • Houdt uw handpalmen naar elkaar toe.
 • Trek met de nodige kracht aan de lussen om te zien of de verankering in orde is.

Voor deze vlecht doorlopen we twee gespiegelde stappen die we blijven herhalen. Onder de foto staan beide stappen uit geschreven.

vijf lussen vingerlusvlechten

5 lussen vingerlusvlechten

Stap 1 Vingerlusvlechten

 1. Haal de rechter ringvinger (C) door lus rond uw linker ringvinger (3) en middelvinger (2) en pak de bovenste draad van uw wijsvinger (1). Trek nu met uw rechterwijsvinger deze lus door de vorige lussen. Nu heeft u aan de rechterkant drie lussen (1, 4 & 5) en aan de linkerkant twee lussen (2 & 3).
 2. Schuif nu de lussen aan de linkerkant (2 & 3)  één vinger naar boven. Dit gaat makkelijk door met uw linkerwijsvinger (A) de draad over te pakken van uw middelvinger (B). En met uw middelvinger (B) de draad over te pakken van uw ringvinger (C).
 3. Breng nu uw handen voorzichtig uit elkaar om zo het werk te spannen.

Stap 2 Vingerlusvlechten

 1. Haal de linker ringvinger (C) door lus rond uw rechter ringvinger (1) en middelvinger (4) en pak de bovenste draad van uw wijsvinger (5). Trek nu met uw rechterwijsvinger deze lus door de vorige lussen. Nu heeft u aan de linkerkant drie lussen (2, 3 & 5) en aan de linkerkant twee lussen (1 & 4).
 2. Schuif nu de lussen aan de linkerkant (1 & 4)  één vinger naar boven. Dit gaat makkelijk door met uw rechterwijsvinger (A) de draad over te pakken van uw middelvinger (B). En met uw middelvinger (B) de draad over te pakken van uw ringvinger (C)
 3. Breng nu uw handen voorzichtig uit elkaar om zo het werk te spannen.

Herhaal beide stappen tot u de gewenste lengte heeft bereikt!

Binnenkort meer informatie over deze prachtige vlecht.

Mijn belangrijkste referentie is de website van Ingrid Crickmore. Haar website is een waar naslagwerk voor alle details omtrent loop braiding! Thank you Ingrid Crickmore for your great work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *